Projecten van Hoornvlies Stichting Nederland

1. De Kok Van Alphen lezing

De HSN organiseert sinds 1995 de Kok van Alphen lezing. Deze wordt elke drie jaar gehouden gedurende het jaarlijkse congres van het Nederland Oogheelkundig Gezelschap. Als spreker nodigt de HSN een expert uit op het gebied van de coDe HSN organiseert sinds 1995 de Kok van Alphen lezing. Deze wordt elke drie jaar gehouden gedurende het jaarlijkse congres van het Nederland Oogheelkundig Gezelschap. Als spreker nodigt de HSN een expert uit op het gebied van de cornea, corneaziekte en of behandeling daarvan om een nieuwe ontwikkeling inzichtelijk te maken voor de corneaspecialist en de algemene oogarts. De naam van de lezing wordt ontleend aan die van de hoogleraar, die als eerste hoornvliestransplantatie als leeropdracht kreeg (1977-1982). Dit was mevrouw dr Clariet Kok van Alphen, verbonden aan de Oogkliniek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij promoveerde in 1951 al met een proefschrift over corneatransplantatie. Sinds 1930 worden hoornvliestransplantaties in Nederland uitgevoerd in verschillende universitaire ziekenhuizen en oogziekenhuizen. Ze kregen echter tot dan toe geen specifieke aandacht. Hieronder volgt een lijst lopend van heden naar verleden van de lezingen:

Jaar Spreker Onderwerp
2023 Friederick Krüse,
Erlangen Duitsland
Rock Inhibitor
2019 Harminder Dua,
Nottingham UK
Het belang van de membraan van Dua, ontdekt in 2013 in het hoornvlies, bij de ontwikkeling van het kunstmatige hoornvlies en de behandeling van hoornvliesziektes
2016 Björn Bachman
Keulen Duitsland
10 jaar descemet membraan endotheel keratoplastiek. De ontwikkeling tot een gestandaardiseerde, maar toch individueel aangepaste techniek.
2013 Farhad Hafezi
Geneve Zwitserland
Cross-linking als behandeling bij keratoconus
2010  Johannes de Boer
Amsterdam
De mogelijkheden van beeldvorming door middel van “optical coherence tomography” in de oogheelkunde
2007 Jesper Hjortdal
Arhus Denemarken
Mogelijkheden van stamceltherapie
2004 Eli Peli
Boston USA
Rijden met bioptische telescopen. Legale, sociale en technische overwegingen.
2001 Deborah Pavan-Langston
Boston USA
Herpesinfecties en behandelingsstrategieën.
1998 Doug Coster
Adelaide Australië
Hoornvliestransplantatie bezien vanuit het nationaal transplantatie register van Australië en Nieuw-Zeeland.
1995 Dan Epstein
Zürich Zwitserland
Mogelijkheden van de excimer laser in de refractie chirurgie.

2. Subsidieaanvraag Hoornvlies Stichting Nederland

Gelet op haar doelstellingen wil de HSN projecten, die de behandeling van hoornvliessziekten, in het bijzonder met behulp van hoornvliestransplantaties, verbeteren, bestrijding en preventie van hoornvliesziekten bevorderen en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hoornvliesziekten ondersteunen. Hiervoor kan subsidie worden aangevraagd (zie bijgaand formulier).

Als tegenprestatie verwacht de HSN een verslag van het uiteindelijk resultaat voor publicatie op de web site.

Mocht de aanvraag de competentie van het bestuur overschrijden dan zal het bestuur de aanvraag voorleggen aan het Comité van Aanbeveling.

3. Voorlichting over hoornvliesziekten

en in het bijzonder over hoorvliestransplantatie aan patiënten en aan een breder publiek. Deze voorlichting geschiedt door het verspreiden van folders en inlichtingenbladen over de Stichting en over specifieke hoornvliesziekten. Ook déze website is een belangrijk middel om informatie over te dragen. Daarnaast is er een informatie telefoonlijn, waar men een vraag kan inspreken en later een antwoord terug ontvangt (nummer +31(0)6 24 59 73 67).